İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Adatepe

Adatepe

Adatepe, Kaz Dağı köylerinin içinde en dikkat çekenlerinden biri. Bir zamanlar liman olarak kullanılan Küçükkuyu'dan 4 km. dağa doğru çıktığınızda karşınıza çıkıyor.

Köyün tarihinin antik çağlara kadar dayandığı söyleniyor. Köye girmeden hemen önce Zeus Altarı'nın girişi ile karşılaşacaksınız. Giriş kapısından 700 metre yürüyünce tepede Zeus Altarı'na ulaşacaksınız. Burada bütün körfezi görebileceğiniz harika bir deniz manzarası bekliyor sizi. İlyada'da bahsedilen ve Zeus ile Hera'nın Troya savaşını izledikleri antik Gargaros tepesinin de burası olduğu sanılıyor.

Cumhuriyet öncesi Türk ve Rumların birlikte yaşadığı köyde mübadeleden sonra Rum nüfusu kaybolmuş. Zamanında zeytincilik ve hayvancılıkla uğraşılırken günümüzde sadece zeytincilik yapan az sayıda köylü bulunuyor.

Adatepe 1989 yılında sit alanı ilan edilerek eski taş evler koruma altına alınmış. Evler civardaki küçük taş ocaklarından çıkarılan taşlarla yapılıyor. Taş işçiliği hala yaşayan bir gelenek. Son yıllarda özelikle İstanbul'dan yerleşen yeni ev sahipleri sayesinde evlerin çoğu restore ediliyor.

Köyde üç konaklama tesisi bulunuyor. Köy meydanındaki 400 yaşındaki dev çınar ağacının etrafındaki otantik kahveler turistlere için bütün yıl açık. Zeytincilikle uğraşılan köyde zeytinyağı ve sabun alabileceğiniz dükkanlar da bulunuyor.

Taşmektep

Köyün 1947-1985 yılları arasında faaliyet gösteren öğrenci azlığından kapatılan ilkokulu 1997 yılında Taşmektep adıyla tekrar açılmış. Bu sefer yetişkinler için felsefe, edebiyat, sanat ve sanat tarihi alanlarında seminerlerin yapıldığı, ayrıca değişik disiplinlerde çalışan sanatçıların serbest atölye çalışmaları yapacakları bir okula dönüşmüş.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Küçükkuyu'da ana yol üzerinde göreceğiniz müze, Türkiye'de türünün ilk örneği sayılıyor. Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeler görülebilir. Aynı zamanda geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği de açıklamalı olarak sergilenmekte. Müze her gün 08.30-18.30 saatleri arasında açık olup, giriş ücretsiz

.

 



Kategoriler

ayvacikcinargayrimenkul.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
whatsapp